ChatGPT voor HR

ChatGPT is booming! Maar wat betekent het voor HR-Professionals?

Dat ChatGPT zijn intrede heeft gemaakt is inmiddels wel duidelijk. We kunnen er niet meer omheen. Voor steeds meer beroepen werpt de tool z'n vruchten af, zo ook voor HR. Op welke manier kan ChatGPT waardevol zijn voor onze branche? Dat hebben wij voor je uitgezocht! 


Wat is ChatGPT?
ChatGPT is eigenlijk een slimme chatbot, die slim kan zoeken in databases en vragen kan beantwoorden en daarvoor veel zoekwerk uit handen nemen. Het 'denkt' ook schijnbaar mee en je kan inmiddels zelfs een praatje maken! De onderwerpen maken niet uit. ChatGPT zoekt het uit voor je. Maar let op! De tool is niet altijd up to date en denkt ook niet mee met je, maar is eigenlijk een heel krachtige voorspeller en aanvuller op basis van logica. Houdt er ook rekening mee, dat de gratis 1e versie geen up to date informatie biedt. Daarvoor moet je een abonnement afsluiten en upgraden. Binnenkort komt Chat versie 5, die qua intelligentie exponentieel beter is dan de 1e versie. In IQ schijnt deze inmiddels de slimste mensen uitsteken te kunnen uitdagen.   

In veel beroepen wordt er al flink gebruikt van gemaakt. Denk aan content creators, journalisten, onderzoekers, maar ook klantenservicemedewerkers en vertalers.

Welke voordelen heeft het voor ons als HR-Professional? 

  1. Efficiëntie en tijdswinst. HR-professionals hebben vaak te maken met routinewerk en veel gestelde vragen. ChatGPT kan deze taken automatiseren door snelle en nauwkeurige antwoorden te geven.
  2. Daarnaast kan het een handig hulpmiddel zijn voor het generen van ideeën en concepten van bijvoorbeeld een HR-beleid. En het is een handige en snelle manier bij het verzamelen van informatie. Houdt er wel rekening mee dat het uiteindelijke resultaat moet worden beoordeeld door menselijke HR-Professionals. Soms spuit Chat GTP namelijk onzin uit. 
  3. Ook Recruitmentactiviteiten worden een stuk makkelijker gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van pakkende berichten, vacatureteksten of e-mails. 

ChatGPT biedt veel voordelen, ook voor HR-Professionals. HR zal door deze tool al snel gedeeltelijk worden ontlast, productiever worden en meer tijd overhouden voor andere HR-thema's. Dat kan weer zorgen voor meer werkgeluk. De tijdsinvestering dus meer dan waard. 
 

Auteur Evy Bloem
Publicatiedatum 24-5-2023 15:15
Share:
Profession gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close