Ieder nadeel heb zijn voordeel...

“Ieder nadeel heb z’n voordeel”, zei ons aller landsfilosoof Cruyff al. Geldt dit ook voor de giga Corona crisis waar we op dit moment in zitten? Welke voordelen dan? Hier een korte aanzet… :

Er is al héél veel geschreven over de Corona crisis. Media staan er vol van. We zitten nu in een historische crisis, zoals we die we enkele per eeuw kennen! Vorige eeuw 4 x: WO I, de Spaanse griep, de Jaren 30 crisis en WO II. Met tussenpozen meer dan 35 jaar..! Ook toen gold, wel achteraf en soms pas vele jaren later, dat ieder nadeel z’n voordeel bleek te hebben. 

Opmars

Crisis komen meestal niet uit de lucht vallen. Vaak ‘hangt een crisis al in de lucht' als ‘worst-case scenario’. De doemdenkers zijn vaak lange tijd genegeerd door de positivisten onder ons. En als je maar lang genoeg doem blijft denken, dan zou het zomaar kunnen, dat je op enig moment je gram haalt… 

Op scherp gezet

Crisis zijn vrijwel altijd een antwoord op menselijk handelen of juist gebrek eraan. Het resultaat van verkeerd ingeslagen paden. Of te lang doorgezet: ‘Iets’ wat in eerste instantie een goede intentie had volledig doorslaat. ‘Onze’ wereld hebben we daarbij de afgelopen eeuw ook zó ingewikkeld gemaakt, dat het stuur ook niet zo maar om kan. Het zijn altijd wel tijden dat veel van ons ideeëngoed en handelen - soms jarenlang - op scherp gezet wordt.

Bewustwording
 “Je ziet het pas als je het doorhebt”, om in termen van onze landsfilosoof te blijven. Door deze Corona crisis zijn we veel weer een stuk helderder gaan zien. En onze kernwaarden werden weer eens afgestoft. Overlevingsmechanismen weer aangezet: gezondheid, gezond voedsel, goed zorgen voor onze naasten. Een stuk terug naar (tijdelijke) eenvoud.  

Innovatie
Het zijn de actievere aardbewoners onder ons, die een crisis bij de hoorns vatten. Razendsnel een nieuw medicijn ontwikkelen. Standaard regels over boord gooien in het kader van ‘Nood breekt wet’. Met als uitkomst: bijzondere resultaten die anders nooit behaald zouden zijn. 

Trendbreuk
Eigenlijk is deze Corona crisis voor velen nog zo gek niet gebleken. Hoe vreselijk ook voor de ‘casualties’ onder ons. Op z’n minst zet het ons weer tot kritisch en goed nadenken. En een trendbreuk. Wij wensen u daarom nog een hele fijne - crisis toe! Beheersbaar, niet te radicaal en natuurlijk met mooi nieuwe en interessante innovaties als uitkomst… 

Auteur JC Parqui
Publicatiedatum 13-3-2023 0:00
Share:
Profession gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close