Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Werk jij in een bedrijf met meer dan 6 werknemers? Dan is de kans aanwezig dat één of meer collega’s zo maar kan uitvallen! Gemiddeld heeft namelijk 1 op de 6 werknemers burn-out klachten! De oorzaak ligt lang niet altijd alleen maar bij het werk. Vraag jij je wel eens af wie dat binnen jouw team zou kunnen zijn? Jijzelf misschien?

Burn-out is een van de grootste beroepsziektes. Verzuim en Burn-out zijn lastige en gevoelige onderwerpen. Maar besef je, dat iedere zieke werknemer enorm grote impact heeft op de organisatie. Mogelijk belangrijke taken worden plotseling niet meer opgepakt, afspraken moeten overgenomen worden wat weer druk legt op andere werknemers. Dan hebben we het nog niet eens over de kostenkant. Voor een werkgever kost verzuim gemiddeld namelijk al snel € 300 per zieke medewerker per dag. En mogelijk veel meer als je de omzet die wegvalt meeneemt. Een ‘goede’ burn-out is inmiddels gemiddeld 9 maanden en kost daarmee meer dan € 80.000! Exclusief vervangingskosten. Het levert dus in meerdere  opzichten heel veel op om daar goed aandacht aan te besteden.

Uit TNO-onderzoek is gebleken, dat:

  • in 2021 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten hadden; 
  • 37% van de werknemers aangeeft, dat hun verzuim gerelateerd is aan werkstress.
  • werkstress-gerelateerd verzuim gemiddeld meer dan 30 dagen is (2019) (kosten minimaal € 9.000). In 2015 was dit nog 24 dagen. Inmiddels ligt dit boven de 30 dagen;
  • ruim 40% van de werknemers vindt het nodig om werkstress maatregelen te treffen. 
  • De oplossing is meestal - vooral bij middelgrote organisaties waar de werkdruk hoog ligt - te focussen op het herstelproces van een werknemer zodra deze is uitgevallen. 

Veel beter is het natuurlijk om preventief aan de slag te gaan door: 

  • bijvoorbeeld goed met elkaar in gesprek te gaan hoe het werk ervaren; 
  • oprechte interesse in je medewerker te tonen en te vragen hoe het gaat; 
  • burn-out signalen en symptomen te leren herkennen, zodat je op tijd kan ingrijpen. 

Dit zijn een vier redelijk makkelijk door te voeren tips. Maar om echt goed ‘gewapend’ te zijn tegen Burn-out van collega’s en van jezelf komt er veel meer om de hoek kijken. Iedereen,  zelfs sterke en toegewijde medewerkers, kan overspannen raken en dus in een burn-out terecht komen! En lang niet iedereen laat dit zien!  
Effectief vitaliteitsbeleid gaat verder dan symbolische gebaren zoals fruit op kantoor en yogalessen. Het draait om een integrale aanpak van personeelsbeleid, waar zowel werkgevers als werknemers verantwoordelijkheid dragen. Werkgevers moeten een actieve rol spelen in het creëren van een gezonde en vitale organisatiecultuur, terwijl werknemers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Een gezonde medewerker voorkomt niet alleen hoge kosten door ziekte, maar draagt ook bij aan betere bedrijfsresultaten.

Goed werkgeverschap en werkgeverschap kunnen samenkomen in het streven naar gezondheid en vitaliteit op de werkvloer, en er zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar om dit te ondersteunen. Investeren in preventie levert aanzienlijke financiële voordelen op. Elke € 1,- geïnvesteerd in preventie levert tussen €2,50 - €9,- op.

Joanna den Houdijker is parttime senior HR-adviseur en -coördinator bij Profession. De andere dagen is zij actief als vitaliteitscoach. Zij heeft meerdere opleidingen gevolgd en is inmiddels vitaliteitsexpert. Neem gerust contact op voor meer informatie over burn-out en vitaliteit. 

Auteur Joanna den Houdijker
Publicatiedatum 7-9-2023 16:58
Share:
Profession gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close